Vijf windmolens op Lage Weide?

Hoezo is Lage Weide opnieuw zoekgebied voor windmolens [AD 28-6-2021]? Daar waren we in 2014 toch al achter, dat dat niet kon. Is er opeens meer wind? Zijn er opeens nog hogere windturbines die plotseling geen overlast en schade aan de omgeving toebrengen?

Gemeente Utrecht (geachte College Partijen) waar haal je het vandaan? Omdat grondeigenaren van Rijnenburg het rendement op hun woningbouwproject in de verre verre toekomst zien halveren? Terwijl de regionale verplichtingen al ruimschoots worden gehaald zonder de 5 van Lage Weide. Milieugroep Zuilen werd gebeld door de Buren Van Lage Weide.

In een artikel in De Gelderlander [Diane Hoekstra 27-01-21] vonden we deze heldere passage. Buren, bedankt voor de tip.

Initiatiefnemers kunnen zich op basis van de zoekgebieden bij de gemeente melden met voorstellen voor windmolens en zonnevelden. Voor kansrijke initiatieven is medewerking van grondeigenaren nodig. Dat is zeker geen uitgemaakte zaak, zo laat de patstelling in de polder Rijnenburg zien. Utrecht wil dat daar acht grote molens komen, maar de grondeigenaren werken niet mee zolang er niet ook plannen voor woningbouw worden gemaakt.

Uit een brief van het college [Lot van Hooijdonk 22-01-2021] blijkt dat Utrecht denkt dat er zowel in de Voordorpse polder als in het Science Park (langs de A28) één windmolen kan komen. Ook denkt het college aan twee turbines in de polder Bijleveld langs het spoor en aan vijf windmolens op Lage Weide. In 2014 sneuvelde een plan voor zes molens op dit industrieterrein vanwege te weinig draagvlak.

Nog eind 2018 was de gemeente er van doordrongen dat er geen windmolens op Lage Weide zouden komen. Op 3 plaatsen in het vraag en antwoordspel over Rijnenburg wordt gesteld dat ze niet op Lage Weide komen omdat de gemeente had geleerd van het te laat betrekken van belanghebbenden en omwonenden. Dat klopt natuurlijk niet helemaal. Er was indertijd bewust voor een "bewoners energie collectief" gekozen omdat er voor een burger initiatief (overigens door GL aangejaagd) meer draagvlak zou zijn. Of hadden de grote commerciële partijen al lang gezien dat het daar niet waait en er allerlei onder- en boven-grondse barrières zijn en bovendien aaneengesloten bewoning op steenworp afstand?

Nog steeds is Milieugroep Zuilen niet uitgenodigd voor een Breed Stadsgesprek. Toen waren we wel aan tafel, in een formele KlankBoardGroep. Er is toen door Milieugroep Zuilen met kennis van zaken en constructief meegedacht. Maar ons uitgangspunt is: wat toen niet kon, kan nu ook niet. We laten ons graag verrassen.

Don't call us child, we'll call you!